Endelig et nasjonalt husleietvistutvalg!

Husleietvistutvalget for hele Norge

Fra 1. september 2021 har Norge endelig fått et landsdekkende førsteinstans for husleiesaker i form av Husleietvistutvalget!

Dette innebærer at Husleietvistutvalget (forkortet som HTU) blir en obligatorisk førsteinstans for husleiesaker for alle landets husleietvister. Det forutsetter naturlig nok at husleieloven krever en slik behandling før man kan ta saken inn for domstolene.

Bakgrunn

Regjeringen har med dette valgt en konkret satsing på en mer sosial boligpolitikk i Norge ved å ha HTU som en landsdekkende førsteinstans. Etter vårt syn styrker dette valget rettssikkerheten til leietakere og utleiere uavhengig av hvor i landet de bor. Vi kan ikke se hvorfor landet ikke skal ha et nasjonalt organ.

Regjeringen har nylig lagt frem en nasjonal strategi som gjelder den sosiale boligpolitikken. Dette er tiltenkt årene 2021-2024. Hovedpoenget i strategien er at alle trenger et trygt bosted. Statistikken fra SSBs 2019-tall viser at det er i underkant av 1 million leietaker på boligmarkedet. Det fungerer på mange måter godt, da loven er relativt godt balansert når det kommer til leie og utleiers rettigheter og plikter.

Til tross for en god lovgivning, opplever man likevel en stadig økning i konflikter om husleieforhold. Tvistene bygger ofte på tilstand på boligen, manglende husleie og depositum. Her var Leieboerforeningen og en rekke kommuner av den oppfatning at mandatet til Husleietvistutvalget bør utvides til å gjelde hele landet. Særlig når Husleietvistutvlaget er en rimelig utenomrettslig tvisteløsningsorgan som tilbyr kompetent og relativ rask saksbehandling. Dette er et syn som vi i Reklamasjonsportalen støttet.

Jo bedre kunnskap om husleietvister, desto større sannsynlighet for korrekt avgjørelse

Etter vårt syn kan en noe banalt si at jo bedre kunnskap en har om et felt, desto større sannsynlighet er det at det avsies en korrekt avgjørelse. Dette begrunner vi med at det er fagfolk som behandler et stort volum av lignende tvister hver dag og hver uke ut året. Da vil det normalt også øke spisskompetansen i slike tvister, og en opplever en større sannsynlighet for korrekte avgjørelder.

Eiendomsadvokat Aki Viitala har kommentert at særkompetanse innenfor eiendom og husleierett er viktig når det kommer til disse tvistene, da det er en kjensgjerning at mange av disse ikke blir behandlet videre i de ordinære domstolene. Dette vil være et mer egnet alternativ til husleietvistene til forskjell fra forliksrådene, hvor de som avgjør saken normalt ikke innehar den nødvendige kompetansen om verken boligmarkedet eller husleierett.

Vi har stor tro på at dette er en gledelig nyhet for begge parter – både utleier så vel som leietaker.

Les mer om dette her: https://www.htu.no/no/skifte-av-telefonisystem og her https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/nasjonal-strategi-for-den-sosiale-boligpolitikken-2021-2024/id2788470/

Kontakt oss for gratis saksvurdering

Flere av våre tips og råd

lyd og støy - prisavslag bolig
Kan lyd og støy som du har hører i boligen være grunnlag for å få penger fra selger? Ja, det kan det. Les vår enkle guide om hva du må vite om før du setter i gang en sak.
Feil på elektrisk anlegg
Dette må du vite før du krever prisavslag fra selger for feil på elektrisk anlegg. En enkel plan på 3 avgjørende steg.

Send inn skjemaet og få hjelp idag

Avtal en strategisamtale med en erfaren eiendomsadvokat - 30-45 minutter vederlagsfritt!

I vår uforpliktende strategisamtale får du dette:

Du får vite om du har en sak - vi analyserer kravet

Du mottar en konkret plan for å vinne frem med ditt krav

Du mottar en vederlagsfri rettshjelpsdekningssøknad