2 grunner til at eiendomsmegler kan bli ansvarlig overfor budgiver

Nylig har Høyesterett sluppet inn spennende tematikk til behandling. Det prinsipielle spørsmålet som det skal tas stilling til er om eindomsmegler kan bli erstatningsansvarlig overfor budgiver. Normalt er det jo forholdet mellom selger og eiendomsmegler som er interessant, men i denne saken har megler kanskje gjort noen dårlige valg som kan føre til ansvar overfor budgiver.

Hva skjedde i saken?

I saken her ga budgiver et bud med akseptfrist til kl 12. Selger sendte kl 11:49 melding til megleren kl 11:49 om at hun aksepterte budet. Det som er spesielt med saken er at megler videresendte ikke svaret til budgiver umiddelbart, noe som er vanlig praksis. Megleren ventet og ringte kl 11:59 til budgiver. Heller ikke her åpnet megler, i følge budgiver, samtalen med å si noe om aksepten.

Det som faktisk skjer er at i løpet av samtalen tikker det inn et nytt bud – og det er fra en ny og ukjent budgiver. Konsekvensen av dette er at den opprinnelige budgiveren måtte høyne budet sitt med kr 150 000 for faktisk å vinne budrunden.

Det sentrale her er at megler ikke videreformidlet aksepten. Megleren så imidlertid at det kom inn et nytt bud og fortsatt budrunden på vanlig måte.

Ble eiendomsmegler kjent ansvarlig i lagmannsretten?

Saken i tingretten endte med seier for budgiver, og at der ble meglerforetaket og deres forsikringsselskap dømt til å betale differansen mellom det opprinnelige og det høynde budet på kr 150 000. Lagmannsretten kom til et annet resultat. La oss se nærmere hva som ble utslagsgivende.

Lagmannsretten vurderte primært to spørsmål. Det første spørsmålet var om:

1. Kunne selgers aksept – gitt til kun megler – føre til et bindende salg?
Her kom lagmannsretten enstemming til at aksepten som kun ble gitt til megler ikke kunne føre til at det var inngått en bindende avtale mellom budgiver og selger. Dette skyldes nok relativt enkelt det at budgiver mottok aldri aksepten, noe som er et vilkår etter avtalerettslige bestemmelser.

Deretter gikk lagmannsretten over til å vurdere neste spørsmål:

2. Kunne megler bli holdt ansvarlig overfor budgiver for differansen mellom det opprinnelige og det høynede budet ettersom aksept ikke ble videreformidlet?

Her var lagmannsretten ikke enstemmig. Flertallet kom til at meglerens hovedoppgave er å få til høyest mulig pris for selger, som for øvrig er personen som har engasjert vedkommende. Da sier lagmannsretten her egentlig at dersom manglende videreformidling av aksept ikke har ført til bindende avtale, så kunne selger hatt et krav mot megleren da. Flertallet kom dermed til at megler ikke kunne være erstatningsansvarlig for differansen mellom det opprinnelige og det høynede budet

Mindretallet uttalte at både selger og budgiver i saken her kan påberope seg en berettiget forventning, da trolig basert på lojalitet, at en aksept videreformidles innen fristen som var gitt.

Hva skjer nå?

Dette er en spennende avgjørelse, særlig med tanke på at dette kan påvirke et stort antall salg av boliger. I tillegg har lagmannsretten kommet til motsatt resultat av tingretten. Det som er interessant er jo at det er et mindretall i saken som er enig med tingretten.

Saken er anket til Høyesterett, og ankeutvalget har funnet sakens spørsmål å være av prinsipiell art – dermed er det duket for en tredje runde i retten. Saken får da sitt endelige punktum

Hva tror eiendomsadvokatene i Reklamasjonsportalen?

Vi har forhørt oss med eiendomsadvokatene som er tilknyttet Reklamasjonsportalen, og samtlige synes dette var en interessant problemstilling. Også her er meningene delte, men eiendomsadvokat Aki Viitala førte ordet med følgende tanker:

Det er alltid vanskelig å forutsi prinsipielle saker. Jeg mener likevel at en må løfte blikket og da blir det feil å se primært på at eiendomsmeglerens primæroppgave om å få høyest mulig pris for salgsobjektet. Her vil nok en rimelig og god vurdering bygge på det lojalitetsforholdet en må forvente at foreligger i forholdet mellom budgiver-megler-selger. Jeg er derfor tilbøyelig til å være enig med Reklamasjonsnemnda for Eiendomsmeglingstjenesten og tingretten, hvor en har kommet til at det var en berettiget forventning om at aksepten ble videreformidler slik selger ønsker – og innen den tidsrammen som ble omtalt.

Vi kommenterer dommen nærmere straks den er avsagt! Har du sett vår kommentar til selvstendig rettsvernshevd?

Har du spørsmål om eiendomsmegler ansvar ved ditt boligsalg eller -kjøp?

Dersom du har opplevd noe lignende, eller lurer på om megler har et erstatningsansvar i nettopp din sak, gjerne ta kontakt med oss. Våre eiendomsadvokater har behandlet det meste av meglers ansvar – og i løpet av 30-45 min på telefon har vi nok kommet et godt stykke på vei. Og det beste av alt? Den strategisamtalen koster deg ingenting, tvert imot;

Det du får er en vederlagsfri strategisamtale, hvor du mottar en vurdering av hvordan saken din står, oppstilling av styrker og svakheter, en anbefaling om de riktige steg i saken, samt en mal til rettshjelpsdekning. Dette er en pakke på ca kr 3375 som vi tilbyr deg vederlagsfritt.

Ellers har vi tilknytning til 255 (+) advokater i 17 byer – vi finner garantert en som du føler deg komfortabel med.

Gjerne besøk vår Youtube– og Instagramkonto.

Kontakt oss for gratis saksvurdering

Flere av våre tips og råd

lyd og støy - prisavslag bolig
Kan lyd og støy som du har hører i boligen være grunnlag for å få penger fra selger? Ja, det kan det. Les vår enkle guide om hva du må vite om før du setter i gang en sak.
Feil på elektrisk anlegg
Dette må du vite før du krever prisavslag fra selger for feil på elektrisk anlegg. En enkel plan på 3 avgjørende steg.

Send inn skjemaet og få hjelp idag

Avtal en strategisamtale med en erfaren eiendomsadvokat - 30-45 minutter vederlagsfritt!

I vår uforpliktende strategisamtale får du dette:

Du får vite om du har en sak - vi analyserer kravet

Du mottar en konkret plan for å vinne frem med ditt krav

Du mottar en vederlagsfri rettshjelpsdekningssøknad